SVJEDOČANSTVA

Nastavak romana Sluškinjina priča koji se čekao čak 34 godine!

Kontroverzna priča o distopijskoj budućnosti u kojoj su žene robinje društvenog sustava konačno je dobio nastavak naziva Svjedočanstva. Za nastavak uspješnice Sluškinjina priča prema kojoj je snimljen istoimeni televizijski serijal autorica je dobila inspiraciju ni manje ni više – u sadašnjosti. Distopija kakvu je napisala davnih godina opasno se približila tome da postane svakodnevica!

Prije 34 godine Margaret Atwood je napisala priču koja posljednjih godina sve više podsjeća na realnost te ne samo da se više ne čini nemoguća već sa strepnjom promatramo koliko se svijet mijenja a koliko je malo toga u našoj moći te kako se teško oduprijeti promjenama.

Je li izgledan ovakav zastrašujući, ali vrlo mogući scenarij za politički i društveni ustroj naše neposredne budućnosti, ili nas čeka nešto još mnogo gore?

Sluškinjina priča

Sluškinjina priča

Puno je dobrih razloga zbog kojih je potrebno ponovno čitati Sluškinjinu priču, briljantan distopijski roman o totalitarnom društvu u kojem obespravljene žene postaju strojevi za rađanje.

Fredova pripada kasti Sluškinja i među rijetkim je ženama u Republici Gileadu, nekadašnjim Sjedinjenim Američkim Državama, koje su još sposobne rađati. Prisiljena je biti Zapovjednikova ljubavnica i rađati djecu kako bi se opustošena zemlja opet napučila. U ozračju beznađa, okrutnosti i strahovlade, gdje svatko može biti doušnik, a neposluh se drakonski kažnjava, Fredova mora pronaći način kako da opstane; mora balansirati između zahtjeva Zapovjednika, njihovih bezosjećajnih Supruga, Marthi i drugih Sluškinja. No ona ima vlastiti cilj: preživjeti i pronaći kćer koju su joj oduzeli. I u ovom romanu Margaret Atwood dokazuje zašto je stekla naziv „kraljice distopijskog romana”. Obuzet će vas sjajno zamišljena i vrsno ispripovijedana priča u kojoj do punog izražaja dolaze autoričina pronicavost, duhovitost i ubojita ironija.

Margaret Atwood bila je i prije poznata književnica, prije svega svjetski priznata i nagrađivana pjesnikinja. Međutim, tek objavljivanjem svojega šestog romana Sluškinjina priča (The Handmaid’s Tale) 1986. godine postala je doista slavna. Tridesetak godina kasnije, s dolaskom Donalda Trumpa na mjesto američkog predsjednika, djelo Margaret Atwood iznova se našlo u žarištu medijske pozornosti i na vrhu top-ljestvica najprodavanijih knjiga. Dodatnu popularnost romanu je priskrbila istoimena TV serija koja se u Hrvatskoj može gledati na HBO kanalima, a nedavno je osvojila čak osam nagrada na dodjeli Emmyja.

Da je Sluškinjina priča obavezno štivo dokazuju i  ugledne nagrade koje je  dobila Margaret Atwood. U Pragu joj je dodijeljena godišnja književna nagrada Franz Kafka, a u Frankfurtu prestižna njemačka književna nagrada za mir na 69. međunarodnom sajmu knjiga. Nagrada Udruženja njemačkih nakladnika i knjižara pripala je jednoj od najboljih pripovjedačica našeg vremena zbog njezine političke intuicije i vidovitosti, odnosno sposobnosti uočavanja opasnih tendencija u društvu – obrazložio je ocjenjivački sud.

Svjedočanstva

Sluškinjina priča Svjedočanstva Margaret Atwood

“Dragi čitatelji, ovaj je roman odgovor na sva pitanja koja ste mi postavljali o Gileadu. Moje je nadahnuće svijet u kojemu živimo”, poručuje nam Margaret Atwood.

Svjedočanstva su remek-djelo naših dana, moćan roman koji možete čitati samostalno ili kao nastavak Sluškinjine priče. Kad su se na kraju Sluškinjine priče za Fredovom zalupila vrata kombija, nismo mogli ni naslutiti što je čeka – sloboda, zatvor ili smrt.

Svjedočanstva napokon odgovaraju na to pitanje. Petnaest godina nakon što je Fredova otišla u nepoznato, tri žene iz Gileada ustaju protiv režima koji je ušutkao žene. Njihova svjedočanstva razotkrivaju što se zbiva u samome srcu Gileada.

NAGRADA BOOKER
Goodreads Choice Awards za najbolji roman u 2019.
NAJBOLJI ROMAN u 2019. prema izboru Amazona
NEW YORK TIMES BESTSELER

Više o autorici Margaret Atwood

Margaret Atwood napisala je više od pedeset djela (proze, poezije i kritičkih eseja). Među njezinim su romanima i Cat””s Eye, The Robber Bride, Alias Grace, The Blind Assassin i trilogija Ludi Adam. Kad su Donalda Trumpa izabrali za predsjednika SAD-a, njezin se klasik iz 1985. Sluškinjina priča ponovno našao na ljestvicama bestselera. Sluškinje su postale simbolom otpora i borbe protiv obespravljenosti žena, a 2017. počeo se prikazivati istoimeni nagrađivani televizijski serijal.

Margaret Atwood osvojila je brojne nagrade, među ostalim, i nagradu Booker, nagradu Arthur C. Clarke za književni doprinos društvu, književnu nagradu Franz Kafka, njemačku književnu Nagradu za mir te Nagradu za životno djelo američkog PEN-a. Godine 2019. odlikovana je ordenom Reda časti za zasluge u književnosti.

Radila je i kao karikaturistica, ilustratorica, libretistica, dramska književnica i lutkarica. Živi u Torontu, u Kanadi.

Sve romane Margaret Atwood možete naručiti preko Mojaknjiga.hr

SVJEDOČANSTVA: Nastavak romana Sluškinjina priča koji se čekao čak 34 godine!

Ostala izdanja Margaret Atwood

ALIAS GRACE margaret atwood
gazela i kosac
godina potopa
SVJEDOČANSTVA: Nastavak romana Sluškinjina priča koji se čekao čak 34 godine!
vražji okot