50 godina Nevidljive Ive

50 godina Nevidljive Ive

Nevidljiva Iva književni je „dječji“ prvijenac Zvonimira Baloga. Njegova će supruga Ljubica Balog posvjedočiti da podjelu književnosti na onu za djecu i onu za odrasle Balog nije odobravao: „Poezija ili je ili nije – ili je za djecu i za odrasle ili nije ni za koga“. Međutim, činjenica je da je upravo dječja čitalačka publika Nevidljivu Ivu postavila na pijedestal na kojemu i danas, više od 50 godina nakon prve objave u Biblioteci Vjeverica izdavačke kuće Mladost 1970. godine, ponosno i čvrsto stoji kao spomenik svim prošlim djetinjstvima, ali i živo vrelo nekih novih prvih odsjaja književnih ljepota u očima malih čitača. Rezultat je to pozitivnih dječjih impresija i receptivnog semantičkog oslikavanja Balogovih pjesama bojama vlastitog proživljenog iskustva, kao i uspješnog prijenosa njihovih motivsko-tematskih konstrukcija na pozicije unutar dječjih izmaštanih svjetova.

No kako je Nevidljiva Iva ugledala svjetlost dana? Kao što je to slučaj s većinom dobrih priča, početak je manje poznat, ali vrlo zanimljiv. Zvonimir Balog rođen je u Svetom Petru Čvrstecu u sastavu današnje općine Sveti Ivan Žabno na jugu Koprivničko-križevačke županije i u školskoj godini 1957./1958. zapošljava se u svom rodnom selu kao učitelj likovnog odgoja, a školske godine 1965./1966. prelazi u Sveti Ivan Žabno gdje također predaje likovni odgoj. Inače se o Balogu u školama najčešće govori kao o velikom književnom umjetniku, no on je bio i izvanredan likovni umjetnik, što samo potvrđuju njegova sudjelovanja na 60-ak samostalnih i skupnih likovnih izložbi. Međutim, mjesto Sveti Ivan Žabno za Nevidljivu Ivu iznimno je značajno jer je zbirka nastala u vrijeme dok je Zvonimir Balog još živio u njemu i radio u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno, iako će se otisnuti tek kasnije, kada Balog više neće raditi u toj osnovnoj školi. Naime, on je tijekom školske godine 1967./1968. s mjesta učitelja likovnog odgoja u osnovnoj školi prešao na mjesto glavnog i odgovornog urednika Modre laste, a Nevidljiva Iva objavljena je 1970. godine.

Balogova supruga Ljubica svjedoči da su pjesme nastajale u zanosu mladosti, u igri s vlastitom djecom, u atmosferi sreće izazvanoj prekrasnim osobnim trenutcima koje su zajedno živjeli, no završen rukopis Nevidljive Ive ipak je neko vrijeme „ležao“ u ladici, kao biser koji mora još malo dozreti za objavu u svom punom sjaju. Kad je i taj trenutak stigao, Balog je Ani Kulušić, tadašnjoj urednici Biblioteke Vjeverica u Mladosti, uručio rukopis sa željom da ga se u Mladosti i objavi. Uredničina reakcija, kako se prisjeća Ljubica Balog, bila je iz današnje perspektive u najmanju ruku neobična: ona je, onako na prvu, Zvonimiru Balogu poručila da su to pjesme, da oni i ne izdaju pjesme i da ih, što se nje tiče, može odmah baciti. Međutim, Zvonimir Balog odgovorio joj je da će joj rukopis ipak ostaviti pa ako pjesme zaista nisu vrijedne objave, neka ih onda ona slobodno baci! Zamislite koliko je samo radosnih djelića jednog od najvećih mozaika hrvatske dječje čitalačke povijesti tada ovisilo o jednoj prosudbi! Prosudba je, srećom po sve male i velike balogovce i balogovke, za nekoliko dana rezultirala telefonskim pozivom gospođe Kulušić u tajništvo osnovne škole u Svetom Ivanu Žabnu – hitno se tražio gosp. Balog. Po njegovu javljanju uredničina je poruka glasila da odmah dođe u Zagreb na dogovor o izdavanju Nevidljive Ive, uz dodatak da još nema pripremljene sve detalje, ali da se Nevidljiva Iva svakako mora objaviti!

Sve nakon toga svima je poznata povijest. Nevidljiva Iva do danas je doživjela brojna izdanja i svojim pojavljivanjem označila put kasnijem proglašenju Zvonimira Baloga utemeljiteljem suvremene hrvatske dječje poezije, put na kojem je na određeni način naslijedio Grigora Viteza. Vitezova posljednja zbirka pjesama, znakovitog naslova Igra se nastavlja, objavljena je 1967. godine, godinu dana nakon Vitezove smrti, a već je rečeno da je Nevidljiva Iva objavljena 1970., dakle samo tri godine poslije Vitezove posljednje zbirke. Utjecaj poezije Grigora Viteza na Balogovo stvaralaštvo nije zanemariv. Balog je čitao Viteza te jednom prilikom izjavio da u svome pjesništvu zasigurno mnogo duguje i njemu, a da toga možda nije ni svjestan. Vitezova igra u Balogovim se pjesmama uistinu nastavila, on ju je razvio do savršenstva, a možda su i učenici bili djelić tako posložene slagalice.

Naime, u vrijeme kada je Balog počeo predavati u osnovnoj školi u Svetom Ivanu Žabnu (1965.), učenici tadašnje literarne grupe pod vodstvom učiteljice Elze Gažan dopisivali su se s Grigorom Vitezom – slali bi mu svoje pjesme, zamolili ga komentar, a on im je rado odgovarao svojim pismima koja se i danas čuvaju u Osnovnoj školi „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno. Balog je kao zaposlenik škole to sigurno znao; mogao je pročitati poneki učenički rad, mogao je pročitati i koje Vitezovo pismo i na taj se način (dodatno) uvući u čaroliju pisanja za djecu. Valja istaknuti da je prije dolaska u Sveti Ivan Žabno učenicima u Svetom Petru Čvrstecu jedno vrijeme predavao i hrvatski jezik, što znači da je sigurno čitao i prepravljao dječje pisane radove te ih je mogao i poticati na daljnje literarno stvaranje. Naravno, inzistiranje na tome da je baš Vitez, i svojom poezijom i živim kontaktom sa školom u kojoj je Balog bio učitelj, odigrao presudnu ulogu za nastanak Nevidljive Ive bilo bi i odveć smiono i sasvim pogrešno, no da se i time u određenoj, makar i maloj mjeri utjecalo na buđenje Balogova „dječjeg“ spisateljskog genija, vjerojatno je točno.

U svakom slučaju, osnovna škola u Svetom Ivanu Žabnu jedinstvena je u Hrvatskoj po takvoj nevjerojatnoj povijesti odnosa s dvama velikanima hrvatskog pjesništva za djecu te vjerojatno i našim najvećim dječjim autorima. Zamislite se samo na mjestu učenika koji se dopisuju s Grigorom Vitezom dok im u isto vrijeme likovni odgoj predaje – Zvonimir Balog! Čarobno i neponovljivo!

Zbog toga  Osnovna škola „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno od 2019. godine organizira Balogijadu – nacionalnu učeničku manifestaciju čija je misija organiziranjem i provedbom krasnoslovno-scenskog i likovnog natječaja za učenike osnovnih škola s cijelog područja Republike Hrvatske te pripremanjem završne svečanosti Balogijade u Svetom Petru Čvrstecu trajno njegovati uspomenu na književni i likovni rad Zvonimira Baloga. Jedna je od glavnih zadaća Balogijade poticati i osnaživati učeničku recepciju Balogova stvaralaštva te tako nove generacije učenika usmjeravati na otkrivanje i prepoznavanje stvaralačke genijalnosti Zvonimira Baloga. Time se postavljaju i temelji za pokušaje ugradnje balogovskih refleksa u učeničke kreativne ostvaraje prema smjernicama igrivog nonsensa, poticajnog optimizma i nepresušnog humora.

Više od 1000 učenika sudionika Balogijade iz oko 150 hrvatskih osnovnih škola u samo dvjema godinama njezina održavanja najbolji su pokazatelj Balogove književne prisutnosti na dječjim čitateljskim obzorima, ali i snage motivacijskog utjecaja na dječje stvaralaštvo. Osobito se to manifestira u likovnom natječaju Balogijade na koji svake godine pristiže iznimno velik broj učeničkih radova. Tako je na likovni natječaj 3. Balogijade 2021. godine pristiglo ukupno čak 478 učeničkih likovnih radova, od čega je 60 najuspjelijih radova uvršteno u likovnu izložbu 3. Balogijade, a 18 radova među njima posebno je izdvojeno za objavu u ovom jubilarnom izdanju Nevidljive Ive! Veliko je to priznanje učenicima i njihovim mentorima, ali na najljepši način i samom Zvonimiru Balogu – njegova djela djeca čitaju, zavole ih i rado im se vraćaju, čitajući ih nesvjesno razvijaju osjećaj za umjetnost, za lijepo, igraju se riječima i slikama, zanose zvukovima te književnu materiju čine živom, ovdje i sada prisutnom, ukorijenjenom ili usidrenom u djetinjstvima koja će se međusobno po mnogočemu razlikovati, ali u kojima će Balogove rečenice i stihovi uvijek zauzimati posebno mjesto.

Upravo je Nevidljiva Iva tome i najbolja potvrda. Više od 50 se godina čita, proživljava, sa svojim čitalačkim suputnicima raduje i smije, 50 godina oduševljava, poziva na igru i pritom neumorno plamti najsjajnijim bojama – bojama dječjeg osmijeha i sreće. Zbog toga je o 90. godišnjici rođenja Zvonimira Baloga zaslužila i najljepši dar: obogaćivanje likovnim radovima koje joj poklanjaju današnji učenici! Time se na prekrasan način zatvara i bogat stvaralački krug: Zvonimir Balog iz Svetog je Ivana Žabna u svijet poslao Nevidljivu Ivu, a u okviru Balogijade učenici iz svih krajeva Hrvatske u Sveti Ivan Žabno slali su svoje radove inspirirane pjesmama iz Nevidljive Ive! Time se na zaista dostojan, balogovski način zaključilo prvih 50 godina jedne od najznačajnijih i najčitanijih hrvatskih pjesničkih zbirki.

Nimalo ne treba sumnjati, pogotovo u svjetlu iz godine u godinu sve brojnijeg odaziva učenika na nacionalne natječaje Balogijade, da će ovo jubilarno izdanje, objavljeno u godini 90. obljetnice Balogova rođenja, i dalje svojoj publici jednako snažno prenositi igrivu virtuoznost Balogovih jezično-stilskih dosjetki – one će rađati otkrivanjima nekih novih, viših sfera u možda i prvim dječjim susretima s izvornom esencijom književne umjetnosti. Nevidljiva Iva, uistinu, tek je započela svoje putovanje – neka i u idućim desetljećima nepresušno cvjeta ljepotom dječjeg osmijeha i vječnim optimizmom života!

Tomislav Hrebak, prof.

OŠ „Grigor Vitez“ Sveti Ivan Žabno

voditelj Balogijade

50 godina Nevidljive Ive

Na Mojaknjiga.hr možete pronaći knjige sljedećih nakladnika:

Alfa, Algoritam, Alka script, Arhivanalitika, ArTresor, Beletra, Buybook, Celeber, Cosmos knjiga, Disput, Dječja knjiga, Dramski studio Tirena, Društvo hrvatskih književnika, Educa, Egmont, Eurocom, Felix Liber, Fokus komunikacije, Fraktura, Golden marketing – Tehnička knjiga, Hangar 7, Harfa, Harša, Hena com, Hrvatska sveučilišna naklada, Hrvatska školska kartografija, Hrvatski centar za dramski odgoj, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Hum naklada, Ibis grafika, IEP-D2, Igubuka, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Iris Illyrica, Jesenski i Turk, Kašmir promet, Klub za ekspedicionizam i kulturu, Knjiga u centru, Koncept izdavaštvo, Kreativna mreža, Lađa od vode – umjetnička organizacija, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Lektira, Leo-commerce, Lukom, Mala zvona, Mate, Meandarmedia, Media bar, Medus biro, Meridijani, Mosta, Mozaik knjiga, Naklada Cvrčak, Naklada Fibra, Naklada Kosinj, Naklada Ljevak, Naklada OceanMore, Naklada Potjeh, Naklada Semafora, Naklada Slap, Naklada Uliks, Naklada Veble, Nakladni zavod Matice Hrvatske, Neretva, Novi informator, Novi Izrazi, Ostvarenje, Partner Koncept, Planet Zoe, Planetopija, Poetika, Profil knjiga, Rockmark, Sandorf, Sipar, Sonatina, Stilus knjiga, Sys print, Šareni dućan, Školska knjiga, Teledisk, Tipex, Tragom, Udruga za kulturu Knjigomat, V.B.Z., Verbum, Ekološka udruga Volim planet, Vorto Palabra, Vuković & Runjić, Zadružna štampa, Zagrebačka Naklada, Zaklada Čujem, vjerujem, vidim i Znanje.