Opis
“U višestoljetnoj tradiciji seljaka dubrovačkog kraja je proizvodnja ovčjeg sira. Zbog svojih specifičnosti dobio je neformalan naziv dubrovački sir odnosno ‘sir iz ulja’. Jedinu brošuru o ovom siru izdala je Stanica za južne kulture Dubrovnik, 1989. godine. Urednik je angažirao kao autore stručnjake s Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu (lit. 3), koji su na temelju spoznaja i vlastitih istraživanja napisali korisno štivo o dubrovačkom siru. Suvremena proizvodnja mlijeka i interes potrošača bitno su promijenjeni. Stari način proizvodnje sira je neizvediv zbog niza razloga. Mi smo pokušali istražiti sadašnje stanje u primarnoj proizvodnji mlijeka i primjerene tehnološke postupke u proizvodnji osuvremenjenog tipa dubrovačkog sira. Knjižicu posvećujemo proizvođačima dubrovačkog sira u seljačkim domovima i malim obrtničkim siranama, sa željom da ostanu dosljedni razumjeti i razvijati tradiciju hrvatskog domaćeg proizvoda.”(Uvod) (JČ)